Дауншифтинг като начин на живот

Оценете публикацията
(1 Vote)
Сряда, 09 Септември 2020 05:34; Last modified on Сряда, 09 Септември 2020 09:00

Какво означава термина дауншифтър?

Дауншифтъра е човек, буквално превключил живота си на по-ниска предавка.

Термина идва от английската дума downshift – превключване на по-ниска предавка.

Как да дауншифтна и аз?

Дауншифтърите са хора, които избират доброволно и дългосрочно простотата в живота си.

Те организират живота си така, че да живеят напълно комфортно с по-малко пари и по този начин, чрез по-малко отработените за марицата часове имат много повече време за наистина важните неща в живота.Mountain Village Stone House 1

Дауншифтърите се стремят към по-биоикономичен начин на живот с консумацията на по-малко и по този начи освен всичко друго намаляват екологичния отпечатък, който оставят след себе си.

Кой не е искал в един момент да напусне ежедневния хаос по непрекъснато ускоряващата скоростта си пътека за бягане и да постигне баланс в живота?

Повечето от нас, в един или друг момент, са искали да преминат от бързия начин на живот към по-удовлетворяващ, по-здравословен, по-малко фокусиран върху работата начин на живот.

По принцип дауншифтърите търсят живот, изпълнен с повече страст и цел, смисъл, изпълнение и щастие.

Живот, в който като погледнете в един момент назад да НЕ съжалявате за напразно пропиляно време.

Дауншифтърите искат да забавят работата си, за да могат да повишат качеството в други области от живота си.

Защо дауншифтинг?

За някои хора промяната към "по-бавен" начин на живот чрез понижаване на предавките идва след дълго търсене и откровен стремеж към истинско щастие и удовлетворение.

За други хора промяната може да настъпи след значително събитие в живота им като заболяване, прекъсване на връзка или смърт на някой близък.

Как изглежда един дауншифтър?

Какъв е профилът на дауншифтъра?

Е, както видяхме, дауншифтърите или от известно време поставят под въпрос основните ценности в живота си, или са претърпели някакво разтърсващо събитие.

От гледна точка на демографските данни няма специфични характеристики, с които  матрицата лесно да идентифицира потенциалните дауншифтъри или поне възможните дауншифтъри.

full yurt picture 1024x764Дауншифтърите най-често са били служители, работници, ръководители, собственици на бизнес, които в един момент даже може да са били много важни и отговорни "шефове" ... :)

Те най-вероятно са над трийсет, четиридесет или петдесет години, въпреки че може и да са по-млади или по-възрастни.

Дауншифтърите имат две общи черти

Първо, и най-важното, те вярват, че прекомерния стремеж към пари и материални ценности неминуемо води след себе си до значителни разходи за техния собствен живот и живота и здравето на техните семейства.

Второ, дауншифтърите поемат отговорност за своето положение.

Вместо да се оплакват и да очакват от държавата и правителството да направят нещо за тях, те сами чисто и просто предприемат действията, необходими за да променят живота си.

Искам да бъда дауншифтър!

Как да превключа на по-ниска предавка?

Можем да намалим предавката, като работим по-малко часове на настоящата ни работа, или като си намерим нова работа с по-малка отговорност във фирмата, или можем да напуснем работата си и да намерим друга, която намираме за по-полезна.

Най-често правим промяната след като започнем свой собствен малък бизнес на не нормиран работен ден, за предпочитане с работа от вкъщи.

Van Life Engagement Aileen Max The Foxes Photography 038Въпреки, че е възможно и да останем да живеем там където сме живяли до момента, повечето дауншифтъри се преместват да живеят на нови места, например в бунгало на брега на морето, в колиба в планината или просто се местят в къща на село.

Особено в Америка има много дауншифтъри, които разпродават всичко, което притежават в големия град, купуват си ван, оборудват го за живот 24 / 7 и започват да пътуват и да живеят по нов начин.

Понякога дауншифтърите след като направят промяната установяват, че печелят повече пари от преди, но междувременно са станали по-щастливи и живота им е по-изпълнен с истински неща.

Това е обикновено се случва защото са започнали да правят нещо ново, което истински да разпалва страстта им, а по този начин работата вече не е работа.

Първи стъпки към дауншифтинг?

Има два основни аспекта на понижаването на предавките.

Първия аспект е свързан с връзката - връзката с живота, връзката ви със семейството, с храната, с мястото на което живеете.

Втория важен аспект е в поддържането на здравословен баланс - баланса в личния, работния, семейния, духовния, физическия и социалния аспект на живота.

Ако от известно време мислите и стремите към идеята да станете дауншифтър, първата практическа стъпка е да измислите как да работите по-малко, освобождавайки си по този начин време за ценни дейности.

След като намалите разходите си (с които ще живеете по-просто), ще откриете, че можете да живеете добре и с по-малко доходи и следователно да работите по-малко часове.

Следващ етап е преместването, бягството от матрицата и големия град.

Можете да се преместите изцяло на ново и предизвикателно място или пък просто да се преместите да живеете в селската къща на баба ви.

Интернет .. интернет, интернет

Ако сте решtiny house homeofficeили да станете дауншифтър и да работите повече от вкъщи, особено ако сте се насочили към сверата на IT или услугите, знайте че ви трябва качествен Интернет!

Е, повечето бъдещи и настоящи дауншифтъри най-често в един момент на живота си са били офиспланктон.

В това няма нищ лошо, стига човек да се осъзнае на време, но имайте в предвид че зависимостта от Интернет си остава - може би за винаги ... :)

Така че преди да се преместите в селската къща на баба ви проверете качеството на Интернета наличен там.

Имайте в предвид, че у нас в България качеството на Интернета в сравнение на повечето останали държави по света е много добро!

Даже и далеч на село може да се намери изключително качествен Интернет.

Бих дал пример със самия себе си - в къщата ми на село имам оптичен високоскоростен Интернет, на същата цена, но по-бърз и по-качествен в сравнение с Интернета в апартамента ми в София.

Проверете офертите за Интернет на местния доставчик на кабелна телевизия, но за предпочитане, е ако в селото ви все пак има специализиран доставчик само на Интернет.

 

Следва продължение ...

 

Източник: Дауншифтър Блог

Добавете коментар

Моля уверете се че сте въвели всички необходими данни отбелязани с (*). HTML кода не е разрешен.